V Prešove otvorili Centrum regionálnych dokumentov

26.03.2012 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) – Slávnostným otvorením Centra regionálnych dokumentov (CRD), ktoré sídli v podkroví zrekonštruovanej budovy bývalej mestskej školy v centre Prešova, dnes odštartovali tradičný Týždeň slovenských knižníc v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK).

Úlohou centra bude dokumentovať všetky vydavateľské počiny a aktivity na území Prešovského kraja a zhromažďovať ich na jednom mieste, kde si ich bude môcť verejnosť preštudovať.

"Návštevníci tu nájdu dokumenty, ktoré sa týkajú miest, obcí, osobností, ale aj organizácií. Máme tu zviazané staré ročníky regionálnych tlačí a budeme zároveň postupne digitalizovať a sprístupňovať staršie ročníky, aby ich mohli používatelia zhliadnuť aj v elektronickej podobe," vysvetlila riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skalková.

V priestoroch sú už umiestnené publikácie o mestách i obciach roztriedené po okresoch. Je tu niekoľko zväzkov kroniky mesta Prešov z posledných desaťročí, publikácie o organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ročenky či brožúry k tradičným akciám.

"Máme nadviazanú spoluprácu s úradom PSK a rovnako aj s obcami. Jeden exemplár v rámci regionálnych periodík by nám ako knižnici mali vydavatelia zasielať. Okrem toho sme obciam a inštitúciám rozposlali listy s takouto požiadavkou," spresnila Skalková.

Pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc budú prebiehať viaceré podujatia. K tradičným patrí napríklad privilégium na bezplatný zápis čitateľov či odpustenie pokút za oneskorené vrátenie kníh. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pripomenula, že okrem exkurzií, besied s autormi, tvorivých dielní sa na viacerých miestach budú konať aj burzy vyradených kníh.

Podtatranská knižnica v Porade viaceré akcie zamerala na tému holokaustu, vo Vihorlatskej knižnici v Humennom sa budú deti zabávať na rozprávkovom karnevale a v Ľubovnianskej knižnici bude výstava kreslených vtipov. Vyvrcholením týždňa bude 9.ročník podujatia Noc s Andersenom.

Predseda PSK Peter Chudík dnes na otvorení centra uviedol, že na aprílové zasadnutie regionálneho zastupiteľstva plánuje predložiť návrh, ktorý počíta s vyčlením 100.000 eur na nákup kníh pre knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.
 

Vyberte región